Kun koko Naantali vavahti

Pimeänä syksyisenä iltana vuonna 1958 koko Naantalin kaupungissa tuntui vavahdus ja ikkunat helisivät kaupungin keskustassa saakka. Naantalin öljynjalostamon laiturissa ollut tankkilaiva räjähti. Suurikokoinen laivan tuplapollari lensi rannalle. Laivan rautainen välikansi nousi pystyyn ja alus kallistui kyljelleen, osin laiturin päälle. Tankkilaiva vajosi pohjaan kymmenessä minuutissa. Laivan sumutorvi huusi niin pitkään kuin painetta oli jäljellä. Räjähdyksen jälkeen satamassa vallitsi aavemainen hiljaisuus. Pelastautuneet merimiehet harhailivat shokissa ympäriinsä ja uhrien määrän selvittäminen oli aluksi hankalaa. Räjähdyksen aiheuttama paineaalto tappoi kolme ihmistä. Onneksi laivan 40 hengen miehistöstä suurin osa oli juuri lähtenyt viettämään lyhyttä vapaataan.

Alus oli Neste Oy:n lippulaiva M/T Tupavuori. 160 metriä pitkä alus oli rakennettu Hollannissa vuonna 1954. Tupavuori oli valmistuessaan Suomen kauppalaivaston suurin alus.

Naantalin öljynjalostamon toiminta oli käynnistynyt, kun tankkeri Tupavuori oli saapunut Neuvostoliiton Novorossijskista täydessä öljylastissa Naantaliin 26. päivänä kesäkuuta 1957. Nyt yhtiön komein ja vain runsaan kolmen vuoden ikäinen alus makasi tuhoutuneena merenpohjassa.

Öljy oli tyhjennetty laivan tankeista ennen räjähdystä. Onnettomuus oli todennäköisesti saanut alkunsa, kun tankkeja pestiin lämminvesisuihkulla. Kuuma vesi oli höyrystänyt herkästi räjähtäviä hiilivetykaasuja säiliöiden pohjalle jääneestä raakaöljystä. Kaasuja poistettiin puhaltamalla tankkeihin kuivaa korvausilmaa, jolloin kannen tankkiluukut olivat auki. Kannella olleesta apukoneen pakoputkesta lentänyt kipinä sytytti kaasut ja aiheutti tuhoisan räjähdyksen.

Räjähdyksen jälkeen käynnistyivät toimenpiteet aluksen nostamiseksi. Suomalaiset ja ruotsalaiset sukeltajat laittoivat henkensä alttiiksi hitsatessaan teräslevyjä räjähdyksessä auenneen oikean kyljen tilkkeeksi. Sukeltajien toiminnan ansiosta kallistunut alus onnistuttiin nostamaan pystyyn. Alus vietiin romutettavaksi.

Tankkeri Tupavuoren onnettomuus. (Kuva Alpo Lindström).

Vt. kaupunginjohtaja Kai Simelius ja satamakapteeni Antti Merilahti odottavat M/T Tupavuoren nostoa, jotta toiminta satamassa voisi jatkua.