Siirry sisältöön

Satamaterminaalissa toimitilat myös Finnpilot Pilotage Oy:lle

Kuva: A. Saari. Merisää on vaihtelevaa. Luotsivene myrskyssä.

 

Teksti: Tarja Siekkinen

 

Finnpilot Pilotage on valtion 100 % omistama osakeyhtiö, yhtiö toimii valtion erityistehtäväyhtiönä. Finnpilotilla on noin 330 henkeä töissä, operatiivisessa toiminnassa toimii 310 henkeä ja toimihenkilöitä on noin parisen kymmentä. Pääkonttori on Helsingin Ruoholahdessa.

Finnpilot Pilotage muutti jo vuonna 2022 terminaaliin heitä varten uudistettuihin toimistotiloihin (4. krs.). Heidän toimitilansa kunnostettiin ihan ensimmäisenä, joten he pääsivät muuttamaan sinne jo ennen kuin rakennuksen peruskunnostus jatkui muualla terminaalissa.

Saaristomeren luotsiaseman aluepäällikkönä jo neljä vuotta toiminut Ari Saari, kertoi, että he työskentelivät koko peruskunnostuksen ajan terminaalissa, poikkeuksena muutaman kuukauden ajanjakso viime kesältä, jolloin he työskentelivät muualla Naantalissa. Naantalin Finnpilotin henkilökunta pitää peruskunnostusta todella onnistuneena, tilat ovat mukavan valoisat ja toimivat.

Kuva: Tarja Siekkinen. Finnpilot Pilotagen uudistuneet toimitilat Naantalin satamaterminaalissa.

 

Kuva: A. Saari. Merisää on vaihtelevaa. Luotsivene myrskyssä.

Saaristo- ja Selkämeren luotsiasemien aluepäällikkönä jo neljä vuotta toiminut Ari Saari on toiminut merenkulussa jo kauan, hän aloitti vuonna 1997 luotsioppilaana silloisessa merenkulkulaitoksessa. Luotsina hän on toiminut myös pitkään, kaiken kaikkiaan parisen kymmentä vuotta. Nykyään hän toimii Naantalissa aluepäällikkönä jo neljännettä vuotta.

” Luotsaustoiminta taitaa olla vanhin lakisääteinen toiminta”- kertoo Ari.

 

Kuva: Finnpilot Pilotage. Luotsit harjoittelevat säännöllisesti, pelastusharjoitukset meneillään. Kuvassa etualalla Ari Saari.

Uudet toimitilat luovat synergiaetua

Finnpilot Pilotagen toimipaikka Naantalin terminaalissa luo synergiaetuja kaikille siellä toimiville luotseille, koska saaristomeren luotsattavasta laivaliikenteessä suurin osa on jo valmiina Naantalin sataman laitureilla odottamassa luotsausta.  Sataman toimitiloissa sijaitsee Arin toimisto ja neuvotteluhuone. Luotseille on neljä lepohuonetta sekä sosiaalitilat. Messitila löytyy Finnlinesin käyttämältä laiturin no. 27 puoleisesta kulmasta, josta avautuvat hienot merimaisemat Ukko-Pekan sillan suuntaan.

Kuva: A. Saari. Näkymä luotsin “konttorista” Naantaliin saapuessa.

Naantalin kantasataman vastapäätä sijaitseva Turun korjaustelakka ja sinne saapuvat laivat luotsataan lähes aina Finnpilotin toimesta. Synergiaetua uudesta toimipaikasta on tullut valtavasti, koska luotsattavat laivat ovat jo lähellä Naantalin toimipistettä. Naantalissa Finnpilotilla työskentelee Arin lisäksi 8 + 8 luotsia.  Luotsit työskentelevät aina viikon kerrallaan ja maanantait ovat vahdin vaihtopäiviä.

 

Ari kertoo, että Kaskisesta Utöseen on hänen ”omaa” työaluettaan. Saaristo ja selkämeri kuuluvat Arin tontille. Laivat luotsataan Naantalin satamasta Utön ja Isokarin suuntaan, myös Hangon sekä Ahvenanmaan suuntaan. Esimerkiksi luotsimatka Utöseen on noin 56 merimailia eli noin 100 kilometriä. Ajallisesti luotsausmatka kestää sinne noin 4–6 tuntia, riippuen toki laivasta ja kulloinkin meneillään olevasta merisäästä. Luotsi luotsaa Naantalista laivan Utöseen ja luotsi jää siellä pois. Utössä on luotseille myös majoitustilat sekä Utön oma luotsiasema. Jos liikenne soljuu kuten halutaan (tai toivotaan), niin sieltä otetaan mielellään seuraava luotsaus takaisin Naantaliin tai mereltä toiseen satamaan.

 

LUOTSAUKSEN HISTORIAA

  • Luotsilaitos on Suomen vanhimpia edelleen toimivia organisaatiota
  • Suomalainen luotsilaitos on jo 328 vuotta huolehtinut Suomen merenkulun turvallisuudesta luotsaamalla laivat määränpäähänsä sekä merkitsemällä karit ja matalikot merimerkeillä ja viitoilla
  • Luotsien työ on ollut saaristolaisille aina 1970-luvulle asti elämäntapa, joka usein periytyi isältä pojalle.
  • Nykyisen luotsilaitoksen perustamisasiakirjana pidetään kuningas Kaarle XI:n vuonna 1696 antamaa luotsilaitosasetusta. Luotsin ammatti on tätä paljon vanhempi: laivoja luotsattiin Ruotsi-Suomen valtakunnassa jo keskiajalla ja luotsitoimintaan liittyviä säädöksiä löytyy jo 1200-luvulta.

 

Luotsauksen 320-juhlavuoden kunniaksi perustetulta verkkosivustolta löytyy paljon lisätietoa ja kuvia luotsauksen historiasta Suomessa.