Siirry sisältöön

Töissä satamassa/satama-alueella – Nainen töissä miesvaltaisella alalla, Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n Sanna Alitalo

Kuluneeseen viiteen vuoteen TSE:llä on mahtunut montakin merkityksellistä hetkeä. Esimerkiksi ensimmäisen hakelaivan saapuminen Naantalin sataman laituriin lokakuussa 2018 oli meille todella iso juttu ja se mahdollisti TSE:lle merkittävän kasvuloikan biopolttoaineiden käytössä. Kuva: Turun Seudun Energiantuotanto Oy. Kuluneeseen viiteen vuoteen TSE:llä on mahtunut montakin merkityksellistä hetkeä. Esimerkiksi ensimmäisen hakelaivan saapuminen Naantalin sataman laituriin lokakuussa 2018 oli meille todella iso juttu ja se mahdollisti TSE:lle merkittävän kasvuloikan biopolttoaineiden käytössä kertoo Sanna Alitalo

Suomen energia-ala työllistää tällä hetkellä noin 40 000 ammattilaista ja asiantuntijaa, ja se on edelleen varsin miesvaltainen ala. Alalle tullaan töihin hyvin erilaisilla taustoilla.

Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi meillä oli ilo haastatella TSEn operatiivista päällikköä, Sanna Alitaloa.

 

Sanna Alitalo (DI, Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu, energiatekniikka, 2000) on työskennellyt Turun Seudun Energiantuotanto Oy:ssä jo vuosien ajan operatiivisena päällikkönä, huolehtien yrityksen erilaisista polttoainetilauksista. Ennen siirtymistä TSE:lle hän työskenteli pitkään Valmet Technologies Oy:ssä projektipäällikkönä vetämässä kattilatoimitusprojekteja voimalaitoksille sekä projektinjohtamisen kehitystehtävissä.

Hän on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Fortum Engineering Oy;ssä, Kvaerner Power Oy:ssä. Sanna on toiminut myös Controllerina Valmet Technologies Oy:ssä.

Sanna on kotoisin Pohjois-Satakunnasta, josta matka on kulkeutunut Lappeenrannan, Vantaan ja Tampereen kautta Varsinais-Suomeen. Hän asustelee Varsinais-Suomessa puolison, poikansa ja koiran kanssa. Tärkeimmiksi ilon aiheiksi hän mainitsee yhdessäolon läheistensä kanssa, luonnossa liikkumisen, rauhalliset sunnuntaiaamut kahvin ja postilaatikkoon kolahtaneen Hesarin kera. Nyt kun maaliskuun kirkas kevätaurinko heijastelee hentoja säteitään ja sulattelee hiljalleen tienvarsien lumikasoja, niin katseen voi suunnata kesän odotukseen. Sanna odottaa kovin jo kesän grillikauden avausta ja oman kasvimaan satoa.

Sanna kertoo olevansa suunnitelmallinen ja järjestyksen ihminen. ” Se, joka tietää, missä tavarat ovat ja jolla on aikataulut hallussa. ” Sanna pitää pyörät pyörimässä, langat käsissä ja etenee määrätietoisesti maaliin. Suurin pahe on Fazerin suklaa.
Sannan maailmankuva ” Jokaisen teoilla on merkitystä ja pienistä puroista syntyy iso virta”.

 

” Töihin lähtiessä minulla on tapana sanoa lapselle, että äiti lähtee nyt pelastamaan maailmaa. Kaipa maailman pelastaminen on sitten intohimo – miettii Sanna.”

”Energia-ala on vieläkin aika miesvaltainen ala, mutta toivottavasti tämä on muuttumassa ” – tuumii Sanna.

Työskentelet Naantalin satama-alueen läheisyydessä, tarkemmin Turun Seudun Energiantuotanto Oy:ssä (TSE) Operatiivisena päällikkönä (polttoainehankinnat). Miten normaali työpäiväsi näyttäytyy?

 

Työpäiväni kuluvat pitkälti neuvotteluissa polttoainetoimittajien kanssa, puhelimessa ja sähköpostin äärellä juoksevia asioita hoitaen sekä erilaisia raportteja ja laskelmia laatien. Mietimme myös yhdessä kollegojen kanssa strategisia linjoja ja suunnittelemme tulevia polttoainehankintoja.

Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n organisaatio, kuinka monta miestä tai naista teillä on Naantalissa töissä?

 

TSE:ssä on töissä 4 henkeä, 50/50 miehiä ja naisia.

 

Koulutustaustasi ja mistä siirryit TSE:lle Naantaliin töihin?

 

Olen koulutukseltani energiatekniikan diplomi-insinööri. Ennen TSE:tä työskentelin pitkään Valmet Technologies Oy:ssä projektipäällikkönä vetämässä kattilatoimitusprojekteja voimalaitoksille sekä projektinjohtamisen kehitystehtävissä.

 

Mikä työssäsi on mielestäsi parasta?

Parasta on ehdottomasti se, että omalla työllä voi konkreettisesti vaikuttaa fossiilisista polttoaineista luopumiseen TSE:n energiantuotannossa. Mielestäni on hienoa olla töissä alalla, jonka kehityksellä on iso merkitys siihen, millaisessa maailmassa me kaikki tulevaisuudessa elämme.

Mikä työpäivä on jäänyt parhaiten mieleesi ja miksi?

 

Kuluneeseen viiteen vuoteen TSE:llä on mahtunut montakin merkityksellistä hetkeä. Esimerkiksi ensimmäisen hakelaivan saapuminen Naantalin sataman laituriin lokakuussa 2018 oli meille todella iso juttu ja se mahdollisti TSE:lle merkittävän kasvuloikan biopolttoaineiden käytössä.

Miten otsikoissa ollut energiakriisi on näkynyt työssäsi?

 

Kilpailu varsinkin puupolttoaineista on kiristynyt viime aikoina todella paljon ja toimitusten toteutumiseen on välillä liittynyt suurtakin huolta. Yhteistyössä polttoainetoimittajiemme kanssa olemme kuitenkin TSE:ssä onnistuneet varmistamaan riittävän polttoaineen saannin ja tässä kohtaa lämmityskautta uskallamme jo hieman hengähtää helpotuksesta. Isossa kuvassa tilanne jatkuu kuitenkin haastavana ja ensi kauden polttoaineista käydään tiukkoja neuvotteluita.

 

Naantalin satama toivottaa kaikille hyvää kansainvälistä naistenpäivää 2023!

Read article in English