Siirry sisältöön

Satamaterminaali uudistuu moderniksi ja valoisaksi terminaaliksi  -Infraa ja asiakaskokemusta parantavia hankkeita Naantalissa

Satamaterminaali uudistuu valoisiksi ja moderneiksi tiloiksi

Vuonna 1974 rakennetun satamaterminaalin täydellinen peruskorjaus on alkanut. Peruskorjauksen tavoitteena on saattaa rakennus uudisrakennusta vastaavaan tasoon, muun muassa toiminnallisuuden ja energiatehokkuuden osalta. Lisäksi juuri valmistuva maalämpöurakka mahdollistaa tilojen lämmittämisen ja jäähdyttämisen maalämmön avulla.

Peruskorjaus valmistuu vaiheittain. Elokuussa 2023 valmistuu terminaalirakennuksen 1. kerros, joka palvelee syyskuusta lähtien jalankulkevien matkustajien lähtö- ja tuloaulana. Muut tilat valmistuvat keväällä 2024.

Terminaalin peruskorjauksen suunnittelussa on pyritty paremmin huomioimaan terminaalirakennuksen nykyinen käyttötarkoitus, joka mahdollistaa toimistotilojen tarjoamisen vuokralle myös uusille toimijoille.

 

Naantalin satamaterminaali lämpiää nykyisin maalämmöllä. Havainnekuva uudistuvasta terminaalista.

 

Uudistuvassa terminaalissa on tilaa myös uusille toimijoille. Havainnekuva Naantalin Satama Oy:n uusista toimistotiloista.

 

Havainnekuva 3. kerroksen aulatilasta.

 

Terminaalirakennuksen 1. kerrokseen valmistuu valoisat ja modernit aulatilat jalankulkeville matkustajille.

Finnlinesin uudet Superstar-luokan laivat Naantali-Långnäs-Kapellskär- linjaliikenteeseen vuonna 2023

Finnlinesin ropax-uudisrakennusohjelma etenee hyvin. Toinen Superstar-luokan aluksista, Finncanopus, laskettiin vesille China Merchants Jinlingin telakalla Weihaissa 30.12.2022. Ensimmäinen, Finnsirius, laskettiin vesille puolestaan jo viime vuoden elokuussa. Finnlinesin vuonna 2023 liikenteessä aloittavat Superstar-luokan rahti-matkustajalaivat, eli ropax-alukset, tulevat liikennöimään Suomen ja Ruotsin välillä Naantali–Långnäs–Kapellskär-reitillä.

Finnlinesin uusi Superstar-luokan Finncanopus alus laskettiin vesille 30.12.2022 (kuva: Finnlines)

 

Ensimmäinen Finnlinesin Superstar-luokan aluksista, Finnsirius, laskettiin vesille jo elokuussa 2022 (kuva: Finnlines)

Finnlines lanseerasi uudet alukset Helsingin matkamessuilla 21.-22.1.2023, jossa tiedotettiin, että uutuutena Naantali–Kapellskär-reitille jo nyt tulevana kesänä reitillä jo nykyisin liikennöiville aluksille (Finnswan & Europalink) on tulossa 97 ohjelmallista edestakaista lähtöä, joissa on erityisesti lapsille suunnattua ohjelmaa. Kummankin uuden Superstar-luokan aluksen matkustajakapasiteetti on 1 100 eli noin kaksinkertainen reitin nykyisiin Star-luokan laivoihin verrattuna. Myös rahtikapasiteetti kasvaa uusilla aluksilla nykyisestä noin 4 000 kaistametristä 5 200 kaistametriin. Uusien alusten vuoksi olemme käynnistäneet Naantalin Satamassa useita infraa ja erityisesti myös asiakaskokemusta parantavia rakennus- ja kunnostushankkeita. Uusien laivojen tulon myötä satamassa tehdään myös uusia liikennejärjestelyjä, joista tiedotamme tarkemmin myöhemmin.

Satamaan on keväällä valmistumassa Superstar-luokan aluksille automooring – ts. automaattinen kiinnitys- ja irrotusjärjestelmä, joka otetaan käyttöön kevään aikana myös Star-luokan aluksille. Uusi järjestelmä nopeuttaa irrotusta ja kiinnitystä, luo satamatoimintoihin kustannustehokkuutta ja lisää turvallisuutta.

Uudet alukset ottavat myös käyttöön rakenteilla olevan maasähköjärjestelmän. Laivat voivat Naantalissa laiturissa ollessaan käyttää satamassa suoraa maasähköä, joka vähentää päästöjä ja pienentää melua satama-alueella, koska alusten ei tarvitse käyttää apukoneita laiturissa ollessaan.

Uusiutuvien energiamuotojen käyttö lisääntynyt satamassa

Olemme lisänneet kiinteistöissämme uusiutuvien energiamuotojen käyttöä. Olemme parantaneet energiatehokkuutta terminaalirakennuksen peruskorjauksessa, viime vuonna siirryimme terminaalin lämmityksessä maalämpöön, joka tuo energiatehokkuutta.

Muita energian säästöjä, huoltokustannuksia sekä päästöjä vähentäviä hankkeita on Naantalin satamassa toteutettu seuraavasti:

  • Vuonna 2016 ulkoalueiden valaistuksessa otettiin käyttöön uuden teknologian LED-valaisimet
  • Vuonna 2020 kenttäjärjestelyt, jotka vähensivät raskaan liikenteen tarpeetonta ajoa ja turhia siirtymisiä satama-alueella vuositasolla noin 60 000 km
  • Vuonna 2021 sähkön hankinnassa ja käytössä siirryttiin tuulisähköön

 

Turusta suora Föli-yhteys myös terminaaliin – laivamatkustajat siirtyvät terminaalista bussilla suoraan laivaan 

Tähän asti Finnlines on ottanut kyytiin Naantalista ns. tarvematkustajia, jotka kulkevat Naantali-Långnäs-Kappelskär- reitillä ajoneuvon kanssa, mutta ensi syksystä alkaen uudet alukset tarjoavat täysin uudistuneen konseptin myös jalankulkeville matkustajille.

Naantalin satamaterminaaliin on tulossa syksyllä suora Föli-yhteys Turusta, joka helpottaa laivamatkustajien saapumista ja lähtemistä. Matkustajat noudetaan uudistetusta satamaterminaalista bussilla, joka ajaa matkustajat suoraan laivaan sisään.

Palvelutarjonta laivoilla lisääntyy myös konferenssien ja tapahtumien osalta, uudet alukset tarjoavat uusia kokous- ja konferenssitiloja erilaisten koulutusten ja muiden tapahtumien järjestämiseksi.

Lisätietoja:

Yrjö Vainiala
Satamajohtaja, Operatiivinen ja kaupallinen johtaja

[email protected]

+358 50 464 9915

 

Teksti: Tarja Siekkinen