Siirry sisältöön

Naantali yksi merkittävimmistä sementin tuontisatamista

” Naantalin sementtiterminaali tunnetaan erittäin tehokkaana terminaalina ja se toimii 24/7 periaatteella. Autojen lastaus on sujuvaa ja kenties jopa nopeinta Suomessa. Uuden terminaalin autojen lastauskapasiteetti on myös tehokas” – kertoo Stevenan toimitusjohtaja Markku Mäkipere.

Stevena kasvatti sementtiterminaalin kapasiteettia Naantalissa; uusi sementtiterminaali mahdollistaa myös uusien sementtilaatujen maahantuonnin

 

Naantalin satama on yksi merkittävimmistä sementin tuontisatamista. Vuonna 2022 sementtiä tuotiin Naantalin sataman kautta lähes 160 000 tonnia.

Naantaliin valmistui Stevena Oy:lle viime lokakuussa uusi sementtiterminaali, joka kasvatti sementin varastointikapasiteettia merkittävästi. Terminaalin varastointikapasiteetti lähes kaksinkertaistui noin 10.000 m3:een.

Sementin tuonnilla Naantalissa on pitkä perinne, toiminta on alkanut jo 1990-luvun alkupuolella. Sementin tuonnista vastaa SCHWENK Suomi Oy, joka markkinoi ja tuo korkealaatuisia sementtejä Suomen markkinoille ryhmän omalta modernilta Brocenin tehtaalta Latviasta. Asiakastoimitukset tapahtuvat Naantalissa, Loviisassa ja Joensuussa sijaitsevista laivaterminaaleista, joista irtosementti toimitetaan asiakkaille edelleen painesäiliöautoilla.

SCHWENK Suomi tarjoaa asiakkaille korkealaatuista CE-merkittyä CEM I 52,5 N Portland sementtiä. Sementtiä valmistava Brocenin tehdas on sertifioitu seuraavien laatujärjestelmien mukaisesti: ISO9001, ISO14001, OHSAS 18001 ja ISO 50001.

SCHWENKin ja Stevenan yhteistyö on jatkunut Naantalin satamassa saumattomasti jo yli 30 vuoden ajan. SCHWENK toimii satamaoperaattori Stevenan omistamassa terminaalissa, jota laajennettiin viimeksi noin 10 vuotta sitten.

Viime vuonna Stevena toteutti yhdessä SCHWENKin kanssa uuden sementtiterminaalin laajennushankkeen, jonka kokonaiskustannusarvio oli lähes 2 meur. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 2021, perustukset valmistuivat jouluksi 2021, siilon pystytys alkoi heti vuodenvaihteessa ja terminaali otettiin käyttöön lokakuussa. Investointi kasvatti sementin varastointikapasiteettia merkittävästi. Uusi sementtisiilo mahdollistaa nyt myös täysin uusien sementtilaatujen maahantuonnin.

Uusi, laajennettu terminaali lisännee myös Naantalin sataman laivaliikennettä. Sementtiä tuovia laivoja Naantalissa käy lähes viikoittain.

” Naantalin sementtiterminaali tunnetaan erittäin tehokkaana terminaalina ja se toimii 24/7 periaatteella. Autojen lastaus on sujuvaa ja kenties jopa nopeinta Suomessa. Uuden terminaalin autojen lastauskapasiteetti on myös tehokas” – kertoo Stevenan toimitusjohtaja Markku Mäkipere.

 

Irtosementin toimitukset toimitetaan Naantalissa pitkälle Länsi- ja Etelä-Suomen alueelle.

 

Tiesitkö, että vaahtolasi valmistetaan kierrätystuotteesta?

Stevena toimii myös Naantalin Luonnonmaan sataman puolella, jossa varastoidaan hyvinkin erilaisia kierrätystuotteita (mm. lasimurskaa, vaahtolasia) sekä bulkataan esimerkiksi muovirouhetta ja sementtiä suoraan painesiiloautoihin. Vaahtolasi valmistetaan kierrätyslasista. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi kevytsoran korvikkeena ja talon pohjan eristeenä. Vaahtolasi laivataan Naantalista vientimarkkinoille, kuten Englantiin.

 

 

Naantalin Sataman faktat:

Erinomaiset liikenneyhteydet kaikkialle Suomeen pääkaupungin ja edelleen Pietarin suuntaan (E18), länsirannikolle (VT 8) ja sisämaahan (VT 9 ja VT 10)

Naantalin satamaan johtava syvä meriväylä (15,3 m) mahdollistaa jopa Panamax-koon laivojen liikennöinnin

Naantalin linjaliikenteen tiheät ja säännölliset lauttayhteydet Ruotsiin sekä Ahvenanmaalle mahdollistavat nopean jakelun myös Pohjoismaihin

Satama soveltuu erinomaisesti bulkin käsittelyyn

Kaksi erillistä terminaalia tarjoavat vaihtoehtoja monelle erilaiselle tuotteelle

Turun seudun ja Naantalin teollisuus sataman läheisyydessä

 

Stevena Oy on pitkän linjan satamaoperaattori. Yritys on perustettu vuonna 1982 Naantalissa ja yrityksen pääkonttori sijaitsee Naantalin satamassa. Stevena kuuluu KWH Logistics liiketoimintaryhmään, joka tarjoaa muun muassa kansainvälisiä kuljetuksia, satamaoperointia sekä teollisuuspalveluja. Perinteisen satamaoperoinnin lisäksi Stevena tarjoaa teollisuudelle muun muassa säkitys-, bulkkaus-, terminaali-, lisäarvo- sekä kokonaislogistiikkapalveluja. Kantasataman puolelta löytyy varastohalleja mm. agribulk-tuotteille, jotka toimitetaan edelleen rehun valmistajille raaka-aineeksi. Kantasataman puolella käsitellään myös rakennusteollisuuden massatuotteita, kuten sementtiä. Naantalissa Stevenalla on käytössä monipuolisia varastohalleja niin irtotavaran kuin kappaletavarankin säilytykseen.

 

Teksti: Tarja Siekkinen