Siirry sisältöön

Maailman meriltä Naantaliin – M/S Finncanopus saapui Naantalin satamaan

Kuva: Janne-Petteri Kumpulainen ikuisti tunnelmallisen kuvan M/S Finncanopuksen saapuessa Ruissalon Saarronniemeen aamuhämärässä, M/S Finnsiriuksen seilatessa hiljalleen perässä. Kapteeni Jyrki Repo laittoi pyynnöstämme valonheittimet päälle ja hiljensi vauhtia Saarronniemen kohdalla, jotta kuvaushetki olisi optimaalisin.

 

Teksti: Tarja Siekkinen

 

Finnlinesin toinen Superstar-luokan alus, M/S Finncanopus saapui suunnitellusti varhain sunnuntaina 11.2.2024 Naantalin satamaan. Kuukausia kestäneellä merimatkalta kertyi merimaileja yhteensä 17 362 eli noin 32 000 kilometriä. Alus on suunniteltu alusta alkaen Naantali- Långnäs-Kapellskär reitille eikä esimerkiksi valtameripurjehduksiin, joten alus sai kokea matkan aikana muutamia erikoisia hetkiä maailman meriltä saapuessaan Naantaliin, mutta kahden kuukauden merimatka sujui hyvin loistavan miehistön kanssa eikä suurempia myrskyjä onneksi matkalle sattunut.

 

Kuva: Janne-Petteri Kumpulainen. M/S Finncanopus saapumassa Saaronniemen suunnalta Naantaliin

Naantalin satamassa M/S Finncanopus kohtasi pitkän ajan jälkeen sisaraluksensa, M/S Finnsiriuksen. Jälleennäkemisen riemu oli suuri.

Kuva: Janne-Petteri Kumpulainen. Finnsirius ja Finncanopus Naantalin laitureilla no 26/27.

Suomen ja Ruotsin välisen linjaliikenteen rahti- ja matkustajakapasiteetti kasvaa – Kirkkaimmat tähdet valmiina rahdin ja risteilyjen tarjontaan Suomen Skandinavian liikenteen johtavassa lauttaliikenteen rahtisatamassa.

 

M/S Finncanopus on aloittamassa säännöllisen liikennöinnin Naantali-Långnäs-Kapellskär- linjaliikenteessä, ensimmäinen matka Suomesta Ruotsiin on perjantaina 16.2.2024. Reitillä on tähän asti liikennöinyt syyskuusta alkaen M/S Finnsirius ja vuodesta 2018 alkaen M/S Finnswan.

M/S Finncanopus korvaa MS Finnswanin, joka on Finnlines-varustamon Star-luokan alus, jonka lastikapasiteetti on yli 4 200 kaistametriä, 554 matkustajaa ja 500 henkilöautoa. Alus aloitti Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä 8.5.2018. Finnswanille kertyi aluskäyntejä Naantalissa yhteensä 1990. Aluksella on viimeinen lähtö Naantalista 15.2.2024. Kiitämme Finnswanin miehistöä erittäin toimivasta yhteistyöstä ja toivotamme turvallisia merimaileja uudelle Malmö-Travemünden reitille.

Molempien Superstar-luokan aluksien (Finncanopus ja Finnsirius) rahtikapasiteetti on 5 200 kaistametriä ja matkustajia alukseen mahtuu 1 100 henkeä.

Finncanopusta on varusteltu ahkerasti tämän viikon Naantalin laiturissa, ja perjantaina 16.2.2024 alus on valmis ottamaan sekä rahtia että risteilymatkustajia kyytiinsä ja lähtemään neitsytmatkalle Naantalista Kapellskäriin. Alus on monin eri tavoin ympäristöystävällinen ja se ottaa mm. käyttöönsä Naantalin sataman tarjoaman maasähköjärjestelmän, lataamaan akkunsa eikä aluksen tarvitse käyttää apukoneita laiturilla ollessaan. Maasähköjärjestelmän käyttöönotto vähentää alusten päästöjä huomattavasti mahdollistaen jopa niiden nollapäästöt satama-alueella.

 

Kuva: Tarja Siekkinen. M/S Finncanopus varusteltavana Naantalin laiturilla ja M/S Finnsirius valmiina lähtemään täydessä lastissa Naantalista Långnäsin kautta Kapellskäriin.

 

Tiesitkö, että

Sirius on tähtitaivaan kirkkain tähti. Se tunnetaan myös nimellä Koirantähti.

Canopus on yötaivaan toiseksi kirkkain tähti. Kreikkalaisessa mytologiassa Canopus oli Menelaoksen laivan kapteeni tämän matkatessa pelastamaan Helenaa. (Tarinoita Naantalin satamasta-kirja, 2022)