Siirry sisältöön

Kansainvälisen meriteollisuuden ja merenkulun tapahtuma – Navigate Nordic Maritime Expo 2024 messut houkuttelivat paikalle lähes 1 000 merenkulusta kiinnostunutta vierailijaa

Naantalin Satama Oy:n toimitusjohtaja Pasi Haarala, operatiivinen johtaja Hannu Kallio ja satamaoperaattori Stevena Oy:n myynti- ja asiakkuuspäällikkö Janne Salonen Navigate-messujen yhteisosastolla

 

Navigate Nordic Maritime Expo -messut järjestettiin Turun Messukeskuksessa 15.-16.5.2024.

Tämän vuoden messujen teemana olivat CARGO, CRUISE AND CREW – ECONOMIC OUTLOOK.

Kaksipäiväiset messut ovat varustamoiden ja laivayhtiöiden, satamaoperaattoreiden ja alan viranomaisten kohtaamispaikka sekä uuden sukupolven teollisuusyritysten yhteistyö- ja keskustelufoorumi.

Kansainvälisen meriteollisuuden ja merenkulun tapahtuma kokosi jo 8. kerran alan ammattilaiset yhteen, ja se houkutteli paikalle lähes 1 000 kävijää. Suomen ulkopuolelta maita oli edustettuina reilu 20, mitä voi pitää hyvänä saavutuksena. Messut pidetään joka toinen vuosi Turun Messukeskuksessa.

Naantalin satamalla oli edellisten messujen tapaan jälleen yhteisosasto yhdessä satamaoperaattori Stevenan ja Turun korjaustelakan (osa BLRT Gruppia) kanssa. Keskiviikko oli selkeästi vilkkain messupäivä.

Messujen aamupäivät koostuivat ajankohtaisista luennoista, joissa teemoina olivat mm. kestävä kehitys, vastuullisuus ja läpinäkyvä raportointi yhdistettynä kannattavaan liiketoimintaan. Iltapäivänä messuosastot avautuivat runsaslukuiselle yleisölle.

Yhteensä 5 key note puhujaa avasivat aihepiiriä, mitkä ovat markkinanäkymät risteilyteollisuudessa, laivauksessa sekä konttikuljetuksissa. Lisäksi kahden suuren alan hankkeen, Necoleapin ja ZEMin tilannekatsaus kiinnosti kuulijoita.

Tämän vuoden messujen ohjelmajohtaja Ulla Keino oli rakentanut tiiminsä kanssa kattavan paketin alan mielenkiintoisista teemoista. Yhteensä viidessä eri paneelikeskustelussa tehtiin katsauksia merenkulun kestävään kehitykseen, myös mm. henkilöstön saatavuus ja tietoturva teemoina energian lisäksi. Offshore tuulivoimaprojektien mahdollisuudet eri toimijoille, sekä ferry ja ropax-liikenteen asiakasvaatimukset, niin perinteisten matkustajien kuin kuljetusvälitysliikkeiden kuljettajienkin kulmalta, olivat suosittuja paneeleita.

Mihin risteilyteollisuus on menossa energia- ja innovaatioratkaisuissaan – paneeli toi kattauksen prosessiteollisuusjohtamisesta, energiatehokkuudesta, laivadesignista aina asiakaskunnan vaatimuksiin asti.

Yksi messujen tärkeistä teemoista oli myös alan toivoma houkuttelevuus nuorille ja yleisesti työvoimalle. Tänä vuonna myös opiskelijat ja työnhakijat pääsivät tutustumaan yrityksiin lyhyiden, etukäteen varattujen Speed Date ”pikahaastattelujen” kautta.

Tapahtumassa koettiin mielenkiintoisia kohtaamisia toimialan kollegoiden, vanhojen kontaktien ja uusien tuttavuuksien kesken. Verkostoitumismahdollisuudet olivat hyvät. Tapahtuma tarjosi Naantalin satamalle ja yhteisosastolla oleville yhteistyökumppaneille hyvää ja positiivista paikallista näkyvyyttä ja uusia kontakteja.

 

Teksti: Tarja Siekkinen