Siirry sisältöön

Haastattelussa Naantalin Sataman toimitusjohtaja Pasi Haarala

Naantalin Sataman toimitusjohtaja Pasi Haarala. Tänä vuonna olemme saaneet nauttia myös Varsinais-Suomessa erinomaisista hiihtokeleistä pitkästä aikaa – iloitsee Naantalin Sataman toimitusjohtaja Pasi Haarala.

Tutustu Naantalin Sataman tiimiin: toimitusjohtaja Pasi Haarala

 

 Naantalin Sataman toimitusjohtajana toimii Pasi Haarala, 57-vuotias yo-merkonomi Raumalta. Pitkän ja monipuolisen toimitusjohtajauransa aikana hän on kehittänyt omaa osaamistaan myös lukuisilla täydennys- ja johtamiskoulutusohjelmilla. Sataman toimitusjohtajana Pasi on työskennellyt jo kuusi vuotta ja johtaa myös Naantalin Energiaa.

 Nuoruusvuodet Pasi vietti pääosin Satakunnassa, perheen he perustivat vaimonsa Jaanan kanssa ensin pääkaupunkiseudulla, jossa he viihtyivät 11 vuotta ja jonka jälkeen he muuttivat Satakuntaan ja sieltä Varsinais-Suomeen työn perässä. Energia-alalla Pasi on toiminut kaiken kaikkiaan 24 vuotta, sitä ennen hän toimi median ja järjestöjen palveluksessa. Lapsia heille on siunaantunut kolme; Henri, Susanna ja Eva-Maria, jotka ovat lentäneet jo pesästä omien opiskelujen ja elämänpolkujensa pariin.

 

” Perhe, työssä onnistumiset, luonnossa liikkuminen ja terveys ” – siinäpä tärkeimmät Pasin ilon aiheet. Suurimmaksi intohimokseen Pasi mainitsee hyvän ruuan ja sen valmistamisen. Erityisesti maukkaat äyriäis-, kala- ja pororuuat ovat mieluisimpien ruokien listalla. Perhe kokkaakin paljon yhdessä ja vaimon kanssa he kokeilevat innokkaasti aina uusia reseptejä. Bon Apetit! – Vahvuudekseen Pasi mainitsee optimistisen ja avoimen suhtautumisen työhön ja elämään.

 

Olet toiminut vuodesta 2014 alkaen Naantalin Sataman, ja vuodesta 2009 Naantalin Energian toimitusjohtajana, miten olet kokenut yritysjohtajan tehtävät kahdella täysin erilaisella toimialalla? Mitä haasteita siinä on ollut, mikä sinusta on ollut antoisinta näissä tehtävissä? Löytyykö synergiaetuja?

 

Olen kokenut yritysjohtajan tehtävät erittäin mielenkiintoisena ja opettavana, sataman toimintaympäristö on erilainen ja monitahoinen. Haasteena on pysyä kummankin, ripeästi kehittyvän toimialan, asioissa ja muutoksissa kiinni. Nopeasti muuttuvassa maailmassa seurattavaa ja luettavaa olisi yllin kyllin jo yhdessä toimialassa. Suurin synergiaetu tulee toiminnassa omistajan suuntaan; toisaalta myös monet, esimerkiksi henkilöstöön liittyvät kysymykset ovat kopioitavissa suuntaan, jos toiseen.

 

Miten kuvailisit itseäsi johtajana? Aikaisempi työtaustasi. Kauanko olet toiminut johtajana kaiken kaikkiaan?

 

Johtajana olen mielestäni kuunteleva, avoin ja keskusteleva. Olen myös sosiaalinen, tuloksia haluava ja eteenpäin pyrkivä. Innostun aika helposti uusista asioista, ehkäpä joskus hieman liikaakin. Päällikkötason tehtävissä olen toiminut vuodesta 1995 lähtien. Siirryin energia-alalle vuonna 1997 markkinointipäälliköksi. Vuonna 2002 aloitin valtakunnallisen kehitys- ja markkinointiyhtiö Voimatori Oy:n toimitusjohtajana, josta siirryin vuonna 2009 Naantalin Energian toimitusjohtajaksi – sillä tittelillä on menty siis jo runsaat 19 vuotta.

 

Naantalin Satama on Naantalin kaupungin (100 %) omistama satamayhtiö. Miten koet Naantalin Sataman hallitustyöskentelyn, sataman hallituksessa on 6 jäsentä.

 

Sataman hallitustyöskentely on antoisaa. Se on asiallista, keskustelevaa ja myönteisessä hengessä tapahtuvaa työtä. Roolit ovat selvät, myös omistajan eli Naantalin kaupungin suuntaan, ja luottamus on erinomaista.

 

Kuntavaalien jälkeen Naantalin Satama saa myös uuden hallituksen.

a) Miten koet uuden hallituksen muodostamisen, mielletäänkö Naantalin Sataman hallituspaikka vetovoimaiseksi luottamustehtäväksi? Onko hallituspaikoista kilpailua? b) Ovatko asiantuntijat yhä tärkeämmässä roolissa Sataman hallituspaikoille valittaessa?

 

a) Kyllä vain, vaalien jälkeen on aina osa hallituksen jäsenistä vaihtunut. Osaltaan toivon sekä jatkuvuutta että uudistumista – ainakin yksi paikkakunnalta muutto tuo väkisinkin muutoksen. Koen nykyisten jäsenten ja puheenjohtajan olevan hyvin motivoituneita ja asiaan paneutuvia.

b) Hallituksen kuudesta jäsenestä yksi on asiantuntijajäsen ja tämä on ollut erittäin hyvä muutos. Hallituksen paikat ovat tietämäni mukaan haluttuja, ehkä jopa kilpailtuja. Tämän enempää en sitten hallitusjäsenten valintaan haluakaan puuttua…

Naantalin Sataman henkilöstöresurssit ovat aika suppeat, satamassa työskentelee nyt 19 henkeä, joista kymmenen toimii 24/7 satamavalvojan tehtävissä. Miten näet satamaorganisaation kehittymisen tulevaisuudessa?

Tämänhetkinen resurssi on ”sopivan niukka”, mutta toki aika haavoittuvainen. Sataman tulevat kolme vuotta ovat hyvinkin investointipainotteiset, joten täystyöllisyys on taattu! Erikoisosaamista meiltä löytyy onneksi paljon, ja vararesursseja ei kaikkiin tehtäviin ole. Hallitus ja sataman johto on tehnyt jatkuvuuden suunnittelua jo pitkään, ja sen rooli korostuu lähivuosien tulevien eläköitymisten vuoksi. Näkisin asian niin, että parikymmentä työntekijää on lähivuosina oikea määrä.

 

Vallitsevan koronatilanteen vaikutukset henkilöstöjohtamiseen, miten olet kokenut (erityisesti johtamisen näkökulmasta) verkkokokoukset verrattuna perinteisiin face to face – tapaamisiin? Mitä hyötyjä tai haasteita näet verkkokokouksissa toimivan vuorovaikutuksen suhteen?

 

Keväällä epidemia pakotti meidät, kuten kaikki muutkin, oppimaan nopeasti toisenlaiseen työskentelytapaan eli verkkotapaamisiin. Itse koen ihmisten kohtaamisen hyvin tärkeäksi, ja nyt olemme pääosin vain Teams-verkkotapaamisten kautta tekemisissä. Tämä on aiheuttanut jossain määrin pieniä haasteita, koska väkisin jää hiljaista tietoa kulkematta, ja tärkeiksi todetut kahvipöytäkeskustelut pitämättä. Toisaalta miellän etäkokoukset hyvin tehokkaiksi, ja niissä pureudutaan yleensä vain asiaan. Mutta kyllä näistä verkkotapaamisista hyvinkin tärkeä sosiaalinen kulma puuttuu ja sitähän meistä kai suurin osa kaipaa. Keskinäisellä luottamuksella on etätöissä myös tärkeä rooli.

 

Mistä unelmoit?

Unelmoin hyvästä terveydestä ja hyvistä vuosista vielä pitkälle tulevaisuuteen. Lastenlapset ovat myös aikanaan tervetulleita. Ja tietenkin hyvistä aikaansaannoksista hyvän työyhteisön kanssa tulevina työvuosina!

Minkä salaisuuden haluat paljastaa blogimme lukijoille?

 Olen parikymppisenä hypännyt laskuvarjolla neljä kertaa ja siis ehjänä alas!

 

Toimitusjohtajan terveiset henkilöstölle

Satamayhtiöllä on perusasiat varsin hyvällä mallilla, ja tulostaso on riittävä. Satamatoiminta on pääomaintensiivistä, mutta vaikka isot investoinnit ovat raskaita rahoittaa, niin en näe mitään syytä, ettemmekö menestyisi myös jatkossa.  Satama sijaitsee logistisesti hyvällä paikalla, liikenneyhteydet satamaan paranevat ja kehittyvät lähivuosina ja yhteistyökumppanimme ovat kehittäneet omaa liiketoimintaansa investoimalla toimintaansa/alueelle satoja miljoonia. Perustehtävämme on edelleen kehittää infraa yhteistyökumppaneitamme mahdollisimman hyvin palvelevaksi.

Toivotan siis terveitä ja turvallisia työvuosia koko mainiolle porukallemme! Toivottavasti tänä vuonna pääsemme tapaamaan kasvokkainkin!

Teksti: Tarja Siekkinen