Siirry sisältöön

Töissä satamassa – Nainen töissä miesvaltaisella alalla: – Finnlines (Naantali) kenttäliikenteenohjaaja Marianna Järvi

Mainiota naistenpäivää! ”Työni parhaita puolia on ehdottomasti vaihtuvat tilanteet ja ihmiset. – Finnlines (Naantali) kenttäliikenteenohjaaja Marianna Järvi

 

Kauanko olet työskennellyt Naantalissa ja miten normaali työpäiväsi näyttäytyy?

”Aloitin Finnlinesilla kenttäliikenteenohjaajana (Traffic Operator) lokakuussa 2018 tehden totaalisen alanvaihdon. Työskentelin tätä ennen hevosten parissa lähes seitsemän vuotta ja tuolta ajalta käteen on jäänyt ratsastuksenohjaajan paperit. Voisi sanoa, että minulla on sisäsyntyinen tarve selittää; koen luontevaksi kaikki ohjaamiseen, neuvomiseen ja kertomiseen liittyvät tehtävät – tosin vastapainoksi välillä höpötän työkavereille ihan hölmöjä juttuja.

Tavallinen työpäiväni sisältää vuorosta riippuen, terminaalin avaamisen tai sulkemisen, laivapostin ja muun tavaraliikenteen hallinnointia, lastiyksiköiden tarkistamista, yleistä juoksevien asioiden hoitamista sekä tietysti tärkeimpänä, alustemme lastaamista. Lähdöt ovat vaihtelevia ja tilanne kyytiin tulevan lastin osalta elää koko lastauksen ajan, joten joustavuutta tarvitaan.

Nykyaikana tasa-arvo ja naisten asema sekä kohtelu ovat korostetusti monessa paikassa isosti esillä mutta Finnlinesilla voi minusta vapaasti olla oma itsensä. Meillä naiset ovat tasaveroisia tiimin jäseniä, vaikka merenkulku- ja logistiikka-ala onkin miesvaltainen.”

 

Mikä työssäsi on mielestäsi parasta?

Työni parhaita puolia on ehdottomasti vaihtuvat tilanteet ja ihmiset. Merenkulku ja logistiikka-ala houkuttavat monenlaisia persoonia ja on ollut tosi hauskaa tutustua värikkääseen porukkaan laivoilla ja satamassa. Parhaita hetkiä ovat kohtaamiset asiakkaiden kanssa ja nauruntäytteiset tilanteet kollegojen seurassa. Eräs asiakkaamme esimerkiksi antaa aina appelsiinin ennen kuin ajaa laivaan, meillä ei ole yhteistä puhuttua kieltä mutta kumpikin hymyilee yhtä leveästi aina kohdatessamme! ”

Pidin myös sympaattisena tapausta, jossa asiakkaamme oli viitannut minuun tiskillä asioidessaan ”satamarouvana”, kun ei tietenkään tiennyt nimeäni! ”

 

Mikä työpäivä/ –vuoro on jäänyt parhaiten mieleesi ja miksi?

 ” Viime kesä on jäänyt lämpimästi mieleen – Aamukahvit kannella tai jäätelön syönti ilta-auringossa meren äärellä hyvässä seurassa pysäyttävät huomaamaan kuinka kivaa tavallinen arkikin voi olla.”

 

Sinähän työskentelet täällä vuorotyössä, miten sen koet?

” Kenttähenkilökunta työskentelee meillä ilta- ja aamuvuoroissa. Kierto on säännöllinen ja sisältää myös viikonloppu- ja pyhävuoroja. Itselleni sopii vuorotyö erinomaisesti. Pidän siitä, että arkeen liittyy tiettyjä vaihtelevuuksia. On oikeasti aika mielenkiintoista tulla töihin esimerkiksi pidempien arkivapaiden jälkeen; koskaan ei tiedä mitä kaikkea mielenkiintoista on tapahtunut. Samaan aikaan kanssani työskentelee aina check in- ja laivahenkilökunta sekä arkilähdöissä ahtaajat, mutta varsinainen kenttätyö tehdään yksin.

Itsenäisesti työskentely on minulle luontevaa.

 Naantalin satama toivottaa kaikille hyvää kansainvälistä naistenpäivää 2020!